Rekruttering: Sådan vælger du den rette kandidat

Det er ofte en større proces, når der skal ansættes en ny medarbejder. Det kræver både tid og ressourcer. Vi giver dig her nogle gode råd til en effektiv rekruttering.

Rekruttering af nye medarbejdere er på mange måder en dyr affære. Økonomisk set er det en dyr post, når man tænker al forberedelse og oplæring ind. Det er især en dyr post, når den nyansatte viser sig ikke at matche med virksomheden alligevel eller hurtigt er videre til et andet job.

Det er til stor frustration, når disse tilfælde sker – både for arbejdsgiveren og de andre medarbejdere. Som virksomhed må du starte forfra i rekrutteringsprocessen og bruge yderligere ressourcer på at finde en ny kandidat. Derudover tærer det også på de eksisterende medarbejderes arbejdsglæde, når det viser sig, at en ny kollega er fejlmatchet til jobbet.

Denne risiko for at fejlcaste en ny ansat kan du forebygge ved at være opmærksom på nogle helt simple trin i rekrutteringsprocessen.

God rekruttering kræver forberedelse

Det kræver god forberedelse at være i stand til at udpege den bedste kandidat til jobbet. Det er vigtigt, at du som det første gør dig helt klart, hvordan job- og personprofilen ser ud via en jobanalyse.

Det er naturligvis vigtigt, at kandidaten har de rette faglige kompetencer, som du søger. De personlige egenskaber er dog om end lige så vigtige at have på plads, for at personen passer ind i virksomheden og teamet. Er der et match på det personlige plan, minimerer du risikoen for at fejlcaste en ny medarbejder.

Skriv en præcis jobannonce

Når profilen er på plads, kan du begynde at skrive jobannoncen. Et godt råd er at skrive annoncen i det sprog, der tales på arbejdspladsen. Medmindre det er en meget formel arbejdsplads, kan du med fordel pryde annoncen med et mere ”almindeligt” dagligdagssprog. Du skal altså afstemme sproget med din virksomhed og den type kandidat, du søger. Dette er en god måde at få annoncen til at skille sig ud og lokke relevante profiler til.

Når du skriver jobannoncen, er det en god idé at være så præcis som muligt. Beskriv gerne jobbets kerneopgaver, hvad du forventer af kandidaten, samt hvilke kompetencer og egenskaber jobbet kræver. Her er det vigtigt ikke at beskrive en urealistisk drømmekandidat med et hav af kompetencer. Giv i stedet et realistisk bud på en profil med kun de kompetencer, som faktisk er relevante i forhold til stillingen.

Ved at være så præcis som muligt kan du langt nemmere vælge de rette kandidater, der skal kaldes ind til samtale.

Afstem kompetencer til jobsamtalen

Når det er tid til at afholde jobsamtalen, er det en god idé at lave en struktur på forhånd. Det gør du ved at skrive spørgsmål ned, der kan hjælpe med at afstemme, om kandidaten har de rette kompetencer. En god idé er at tage udgangspunkt i ansøgerens CV. På denne måde føler ansøgeren sig samtidig set, fordi du har taget dig tid til at sætte dig ind i tidligere erfaringer og jobs.

Mange jobinterviewere laver den fejl kun at tage udgangspunkt i generiske spørgsmål og fokusere for meget på spørgsmål som ”Hvorfor skal vi ansætte dig fremfor en af de mange andre ansøgere?” Det kan for mange virke nedværdigende, upersonligt og kan på sigt skade din virksomhed som arbejdsplads.

Noget af det vigtigste ved en jobsamtale er, at kandidaten føler sig godt tilpas. De fleste ansøgere er nervøse inden en samtale, og det kan påvirke deres fremtræden. Tænk derfor jobsamtalen som et møde mellem to lige parter, der begge skal afgøre, om I nu også er et godt match.

Ved at holde øjenkontakt, være imødekommende og oprigtigt interesseret i ansøgeren, bliver ansøgeren bekræftet i at netop din virksomhed er et sted, vedkommende gerne vil være.

Undgå fejlansættelser med et rekrutteringsbureau

Har du brug for hjælp til rekruttering af ledere eller medarbejdere, anbefaler vi at få et rekrutteringsbureau på sagen.

Med en systematisk og dybdegående tilgang laver de en grundig profilanalyse af alt fra selve branchen, din virksomhed, og hvad der ellers skal til for at danne sig et billede af hele jeres profil. Efterfølgende står de for hele processen med at finde de rette kandidater igennem dialog med jer.

Når du anvender et rekrutteringsbureau ved ansættelse af ledere og medarbejdere, sparer du meget tid og energi til dit eget arbejde. Oveni det er du i langt højere grad sikret et perfekt match i jobprofilen fremfor et fejlcast i den kommende ansættelse.