6 gode råd til at opnå større arbejdsglæde og trivsel

Hvad er arbejdsglæde og trivsel? Det er forskelligt fra person til person. Dog er det en vigtig ting – Både for ansatte og ledere. Vi har set på hvad der skaber motivation, effektivitet, arbejdsglæde og trivsel på jobbet.

arbejdsglæde

udvikling1. Kontinuerlig udvikling

Det er vigtigt at sørge for, hele tiden at tænke i selvudvikling. Det bringer glæde frem at lære noget nyt, og opnå personlig udvikling. Ligegyldigt hvilket arbejde du har, er det vigtigt hele tiden at finde på noget nyt, så man ikke går i stå.

Det påvirker arbejdsglæden negativt, hvis man hele tiden laver det samme. Har man så lært noget nyt, f.eks. på et kursus, så del det gerne med dine kollegaer. Ikke ved at blære dig, men foreslå at holde et oplæg en dag, fordi du har lært noget brugbart, der kan bidrage til udviklingen i firmaet.

hygge og traditioner2. Traditioner og arrangementer

I et sundt arbejdsmiljø, må der gerne være en lille fest en gang i mellem. Det er skønt at få lov til, at lave noget andet med dine kollegaer, end arbejde. Det kan være alt fra en fredags øl til en weekendtur, det vigtigste er bare at styrke arbejdsglæden.

En god idé kunne være, at holde en fredagsbar, hvor man startede med hver i sær at snakke om en succes oplevelse på arbejdet i den forgangne uge. Godt nok er det arbejdsrelateret, men det får dig til at forbinde dit arbejde med succes, glæde og hygge, og giver dig motivation til den kommende tid.

overraslelse3. Overraskelser

Ja, det lyder måske simpelt. Men er der noget der styrker arbejdsglæden og trivslen på jobbet, så er det at få en god overraskelse. Hvad der kommer som en overraskelse for dig/din kollega, har en meget positiv virkning på dit humør. Små ting har pludselig en meget stor effekt.

Du kunne f.eks. tage kage med på arbejde, men ikke fortælle om det før du serverer det midt på eftermiddagen. Pludselig får dine kollegaer 10 minutters pause, og et stykke kage de ikke havde regnet med at få. Det gør dig og dine kollegaer mere effektive, og skaber arbejdsglæde!

positiv kommunikation4. Positiv kommunikation

Det er ubeskriveligt vigtigt for arbejdsglæden, hvordan omgangstonen er i firmaet. Ikke bare mellem de fleste, eller mellem grupper, men mellem alle. Alle skal gøre sit til, at holde tonen positiv. Det påvirker alle negativt, hvis bare én medarbejder går og brokker sig, og konstant udtaler sig negativt.

Det er vigtigt at få snakket med et ”brokkehoved”, så adfærden kan blive stoppet. Er du selv leder, og stopper personen ikke med at være negativ, bør en fyring overvejes.
Det vigtigste du selv kan gøre er, at være et godt eksempel.

bevægelse5. Brug din krop

Det er vigtigt, at få bevæget sig lidt i løbet af en arbejdsdag. Har du et kontorjob, kunne du vælge at fejre de små succeser med en lille jubelscene. Det kunne være et par hop, en lille gåtur, eller andet.

Sørg også for, at dine pauser bliver brugt på at få bevæget dig. Man behøver ikke gøre meget, men man kan hurtigt opnå en større effektivitet, bare ved at gøre en smule.

kalender6. Lav en arbejdsglæde kalender

Et simpelt, men meget effektivt, værktøj er at lave en arbejdsglæde-kalender. I mindre virksomheder, kunne hver enkelt medarbejder få en kalender tildelt, og i større kan man have en fælles. Måden kalenderen fungerer på er, at man hver dag har en speciel opgave.

Opgaven kunne lyde på, at man i løbet af dagen skulle rose en god kollega, som man synes har gjort det godt. Det kunne også være, at man skulle hente en kop kaffe til en. Små ting kan sagtens gøre det. Arbejdsglædes kalenderen udfyldes så, så man hver dag skal gøre noget godt for en af sine kollegaer.

En undersøgelse viser, at gode kollegaer giver øget arbejdsglæde. Ved at være en god kollega, kan du derfor være med til, folk omkring dig bliver gladere for at gå på arbejde.